Mijn keukenkraan lekt

Hij zit er ook al een aantal jaren, maar toch nog te kort. Geen antiek model. Van de ouderwetse kraan kon je een leertje vervangen. De moderne kraan heeft keramische schijven. Véél beter natuurlijk.

Enfin, ik koop een nieuwe kraan. Nog een heel gezoek. De oude kraan zit een beetje laag boven de bak, ik wil graag wat meer ruimte. En weer eengreepsbediening, want die heb ik nu en dat vind ik handig. Maar veel moderne eengreepskranen hebben de handle aan de rechterkant. Dat lijkt logisch met een ruime meerderheid van rechtshandigen. Maar als ik die kraan gebruik sta ik regelmatig met een pan oid in mijn rechterhand (rechtshandig hè..) en bedien de kraan met mijn linkerhand.

Dus: een kraan met een greep bovenop. Maar weer niet te hoog, want ik heb keukenkastjes boven mijn aanrecht en kleindochters die nog geen 1.70 lang zijn.

Yes… na het bestuderen van het kranenveld inclusief kwaliteiten, prijzen en meerwaarde van diverse extra’s koop ik een nieuwe kraan. En de vorige heb ik ook zelf gemonteerd, dus dat moet wel lukken, toch?

Ja. Ziet er simpel uit. Warm- en koudwaterleiding, schroefdraad, moer voor onder het aanrecht,

Water eraf…. o jee, ik heb sinds 2 jaar een nieuw ding in mijn keukenkastje: een close-in boiler, hotfill vanaf de ketel op zolder.

Het warme water blijft maar doorstromen.

Toch effe bellen. Geen probleem, gewoon leeg laten lopen. Het duurt even maar dat is vooral de waterkolom van twee verdiepingen.

En dan blijkt het échte probleem: het losschroeven van de oude kraan.

In het donker (bijverlichting met kampeerlamp, maar ja..)  voel ik de moer. Zit in een geboord gat, met die twee leidingen erbij. Ik voel hem zitten maar krijg de moer met de hand niet in beweging. Mijn assortiment sleutels en tangen biedt geen oplossing.

Ik herinner me van de werkplaats bij mijn vliegclub een set sleutels met een hoek; zo een heb ik nodig!

Bij de ijzerboer geen sleutels met een hoek, wel een rechte pijp. Dat zou ook moeten kunnen.

Verwachtingsvol naar huis. Helaas… bij het installeren van de hotfill boiler is een extra stopcontact geplaatst, zodat er geen ruimte is voor het gebruiken van de nieuwe aanwinst.

Balen!

De kraan en alle onderdelen opzij gelegd, water weer aangezet en bedenken hoe nu verder.

Hoe zit dat nou met de participatiemaatschappij? Zou er bij mij in de buurt iemand, een vrijwilliger zijn met het juiste gereedschap en eventueel de handigheid om die moer los te schroeven? Of moet ik een loodgieter bellen voor wie het een klusje van niks is maar die in deze barre tijden ook niet vies is van een kleine opdracht? Hoe zit dat trouwens met diens VAR-verklaring (niet dat dat voor mij persoonlijk een probleem zou zijn, ik vraag die niet, maar het nieuwste nieuws is weer dat klussers het ZZP bestaan onmogelijk wordt gemaakt). O, en ik weet ook nog wel een klussenman… maar komt die ervoor en durft hij een voor hem en voor mij redelijke prijs te vragen?

In verwarring blijf ik achter. Ik neem maar ns een glaasje wijn, en probeer niet naar mijn lekkende kraan te kijken. Wel zonde van het water, maar zo hard gaat het nog niet…