Heel mooi geschreven.. intrigerend verhaal. Is er een uitweg uit de somberheid, kan je die zelf kiezen of moet die op je pad komen?

KUNSTRIJK

Jotie 't Hooft (1956 - 1977) Jotie ’t Hooft (1956 – 1977)

Vandaag, precies 37 jaar geleden, stierf Jotie ’t Hooft. Dat was in hetzelfde jaar waarin mijn vader overleed. Jotie was toen 21 jaar jong, de helft van mijn vaders leeftijd. Mijn vader wilde graag oud worden, maar werd het niet. Jotie wilde graag doodgaan en deed dat ook (in 1977).

Ik heb Jotie altijd een bijzonder dichter gevonden. Wie kan er op 21-jarige leeftijd terugkijken op zoveel mooie poëziebundels. Hij kon als geen ander in weinig en eenvoudige woorden zijn gedachten en gevoelens vangen. Je voelde zijn woorden. Een meester van de zwarte romantiek. Een jongen met een enorm talent. Helaas ook voor destructief gedrag.

Er zijn twee redenen waarom ik van tijd tot tijd nog aan hem denk. De eerste is zijn prachtige allusie op het lied over Saïdjah en Adinda uit de Max Havelaar. U kent het wel:

Ik weet niet waar ik sterven zal.
Ik heb de grote zee gezien aan de…

View original post 1.024 woorden meer