Of ik wou deelnemen aan een proef. Mail  van 17 december: Uitnodiging test Persoonlijk Energie Inzicht.

Ik wil dat wel proberen. Sinds ik zonnepanelen heb was een slimme meter nuttig. Een klassieke draaischijfmeter was nog beter geweest, maar die was al eens vervangen door een minder snuggere moderne meter. Die registreerde geen teruglevering, dus ik was wel zo’n beetje genoodzaakt om een slimme meter te nemen. Bij aflevering vroeg ik de monteur: waar kan ik nou mijn persoonlijk wachtwoord instellen?

Huh?

Ja, want ik hang nu met mijn hele hebben en houwen aan Internet, en wie is verantwoordelijk voor de beveiliging?

Dat weet ik niet hoor…

Na enig zoeken bleek Nuon de vakgroep van Jacobs (Radboud University) http://www.cs.ru.nl/B.Jacobs/    te hebben ingeschakeld en dat geeft enig vertrouwen. Dus ik accepteerde mijn Slimme Meter. Braaf noteer ik zelf wekelijks de meterstanden die hij mij geeft: verbruik hoog/laag ; teruglevering hoog/laag. Nog niet echt slim maar wel inzichtelijk.

slimme meter

En nu dus het aanbod om een app Persoonlijk inzicht te proberen.

Ik wil dat weleens zien,. Helpt dat echt om je verbruik beter te beheersen, en hoe zit het eigenlijk met de privacy-aspecten?

Ik accepteer het aanbod en vanaf 22 december is het rond (mijn registratie afgerond). Op 30 december krijg ik bericht dat mijn account actief is.

30 december

Vandaag kreeg ik de persoonlijk inzicht – app aangeboden, met gebruikersnaam = mailadres en een wachtwoord dat ik meteen mocht veranderen. Voorwaarde: we verzamelen alleen deze gedetailleerde info zolang u het goed vindt; als u wilt stoppen we meteen.

Volgende scherm: overzichten zonder informatie; ook over 29 december alles op nul. Er zijn wel grafieken in beeld. Wat zijn dat voor grafieken; met welke informatie wordt vergeleken? Kan ik niet meer terugvinden. Er staat ook geen info bij of legenda.

Nog even doorgezocht.

Aha!

Er is een grafiek gemaakt van mijn gebruik in de voorafgaande week / maand. Vanaf 15 december. Dus dat is al verzameld voordat ik toestemming had gegeven? Even nazoeken…  uitnodiging dateert van 17 december; registratie afgerond op 22 december.

Trouwens wel inzichtelijk: koken voor eetclub en familie kost veel elektra… en maar heel weinig teruglevering in december. Zowel hoog als laag wordt per dag geregistreerd.

1 januari

Gisteren lukte het om op m’n IPad de app te demonstreren aan een vriend waar ik logeerde; vandaag werkte het niet meer op mn iPad. De inlogpagina bleef om een wachtwoord vragen terwijl ik dat net had ingevoerd.

Inmiddels weer thuis op desktop, en nu krijg ik meer informatie:

“Failure of server APACHE bridge:

No backend server available for connection: timed out after 10 seconds or idempotent set to OFF or method not idempotent”

Maar even aanzien tot morgen. En dan eventueel een mail aan NUON sturen…

Maandag 5 januari

Heb ik gedaan, en het ook op Twitter gemeld. Op Twitter kreeg ik n vraag: Heb je de storing ook aan het contactadres (in de mail) gestuurd? Daar zitten de techneuten achter…

Vandaag was dus de eerste werkdag, nog eens even geprobeerd, maar geen resultaat. Wel een inlogscherm maar het pakt niet.

Ik probeerde zopas (eind van 5 januari maar inmiddels 6 januari ) het screen te printen / opslaan; dat lukte niet erg maar al doende trof ik ineens een hele map aan met NUON-files… Het is nu 0.34; dus ik ga dit later maar eens uitzoeken. Heb ik zelf besloten dat deze map op deze plaats is terechtgekomen?

6 januari

Kreeg een melding dat het waarschijnlijk vandaag weer mogelijk zou zijn om in te loggen.

En inderdaad: hij is er weer! (om 10 uur al; de uitwerkingen zijn bezig en er is steeds meer te zien) .

Leerzaam: de kookpiek, de logés-douchepiek… En het nachtverbruik? Koel en vries, pomp cv (bijna niet, want gas is minimaal), tv boven? Displays?

Wat wordt trouwens als “vorige periode” gezien? Op de datum 31 december staat een flinke teruglevering; voor de vorige periode wordt die ook aangegeven. Maar de dag ervoor (30 december) was er geen teruglevering. Wel op 29 december; daar “voorafgaande periode” nul. Op 28 december was er echter wel teruglevering.

27 december teruglevering  0 “vorige periode “  een kleine , met als max -0,39.

24 december, een week vóór 31, was er geen teruglevering!

Verder wat zitten puzzelen met de ‘kookpiek’ (elektra rond 18.00/ 19.00; verschillen niet verklaard tot nu toe; al te lang geleden door de storing. Uitzoekprogramma.. oven , magnetron , kookplaat? )  en het ‘nachtdal’ + opwarming; het basisniveau.

Basisniveau:

Oudejaarsavond tot nieuwjaarsdag 18.00 was ik niet thuis. Elektra per uur: 0,279 kwh. Koelen & vriezen, pomp van de verwarming; keukenverlichting; vanaf 16.00 de lamp in de kamer. Oudejaarsdag tot 11 uur: 0,34 kwh; verschil: radio, computer, ganglamp etc. Beeld oudjaarsdag zonder kloklamp: niet te zien vanwege flinke teruglevering!

Opwarmpiek:

Nachtstand is geprogrammeerd op 12 graden; nieuwjaarsnacht waarschijnlijk 15 graden. Kouder is voordelig.

Kleine twitterconferentie met @nuon: Het is nogal privacygevoelig…

Referentie naar vorige periode.. een eerste indicatie:

Negen-uur gaspiek (opwarmen)  4 januari : “vorige periode” 0,88.

Dat was het ook op 2 januari! Loopt de “vorige periode” altijd 2 dagen achter? Klopt toch niet met eerder onderzoek..Of zijn ze nog aan het ontwikkelen?

Kookpiek-onderzoek

Door de storing moeilijk meer te reconstrueren.

4 jan                       1,76

3 jan                      1,32 en nog twee uur later: 1,2 en 1,1

2 jan                      2,07

1 jan                      1,18

Etc… Ik kan er nog niks mee

 

8 Januari ’s avonds: Er is nog geen informatie later dan 4 januari beschikbaar.

Omdat ik nu weet dat de meerwaarde toch wel zit in snelle feedback is dat een nadeel.

10 januari ochtend : de info over 5 januari is er! En ook 6, 7, 8. Dus weer verder op onderzoek uit, later vandaag. Hé! Bij elektra is de teruglevering nu buiten beeld! Wel in de weekoverzichten van Dashboard. En de referentie lijn idem. Maar ja, die was ook onlogisch.

Beeld tot nu toe:

Aan verbruik per dag / uur is heel goed te zien wat er gebeurt, met hoeveel mensen je thuis bent, hoe laat je eet. Een patroon is zo herkend. Via een gehackt programma uitzoeken welke gebruikers met vakantie zijn is heel eenvoudig. En wat er nog meer te bedenken is aan nuttig onbevoegd gebruik.

Ik vind het handig om eens een paar weken te kijken (mits actuele info, omdat je het echt moet kunnen relateren aan je gedrag) en er lessen uit te trekken voor gebruik. Bijvoorbeeld of je `s nachts de verwarming echt laag zet of toch wat hoger laat staan; eeuwig discussiepunt. De thermostaat die ik heb zorgt voor zo zuinig mogelijk gebruik als je het voorgeprogrammeerd doet, maar met de hand de cv wat lager zetten als je een paar uur weggaat is toch de moeite waard. En of het slimmer is om de wasmachine in het weekend te laten draaien of door de week als de zon op je panelen schijnt. “?”

De consequenties van het aanlaten van wat verlichting; het gebruik van de oven; dan kies je er alsnog voor maar dan weet je wat het je kost en wat het je waard is.

Maar dan weet je het wel weer even. Na zo’n onderzoeksperiode is informatie per 2 maanden wel weer genoeg.

De risico’s van de gedetailleerde informatie-opslag zijn mij dan toch te groot.

Wat doen trouwens al die dingen in Mijn documenten – en wel in een heel specifieke map? Nuon_files, en niet zomaar als eerste subniveau van Mijn Documenten…

Heb ik ze daar een plaats gegeven of is dat automatisch gekozen? Wat zit er in ? Ik kan ze nl niet lezen… Voelt niet prettig! Allemaal voor het laatst gewijzigd op 6-1

Tot zover mijn bevindingen.

Enkele vragen:

  • Definities;
  • referentieperiode (de vorige dag óf een hele week geleden lijkt me zinniger dan 2 dagen geleden);
  • wat doen die dingen in mijn map Nuon_files ;
  • hoe zit het met de tijdigheid?
  • En vooral: de beveiliging!