Een aantal jaren geleden besloot ik van bank te veranderen. Ik kon me niet meer vinden in het beleid van mijn ‘goeie ouwe PCGD’…
En ik ben daar nog steeds blij mee. Je wilt dat je bank maatschappelijk de keuzes maakt die jij ook zou maken, in mijn geval duurzaamheid in alle aspecten. En Triodos scoort daar naar verhouding goed in.
Natuurlijk was het wennen aan de nieuwe systemen en werkwijzen. Het gedoe met de Identifier, maar daarna het ontdekken van de app! Ik had wat bedenkingen bij de veiligheid van dit systeem maar dat leek geen probleem en ik heb er een paar jaar fijn mee gewerkt. Maar er was de laatste maanden best een gevoeligheidje: Soms kon je er niet meer in. Na wat uitproberen merkte ik dat je actief moest uitloggen. Was je dat vergeten dan skipte je de app en nam een nieuwe versie van de app store. Ik weet niet wanneer ik dat nog heb kunnen doen maar vorige week kreeg ik de melding: Deze app kan niet aan u verkocht worden vanwege uw iOS versie ( het besturingssysteem van Apple)
Ik stuurde een mail aan Triodos met de vraag wat nu te doen. Ik kreeg al vlot antwoord (aanmerkelijk eerder dan beloofd in de eerste reactie op mijn mail, hulde! ).
Zoals te verwachten: Ja, de app is vernieuwd en we passen ons aan aan de eisen van de tijd qua beveiliging. En helaas kon dat niet meer in de oude omgeving. Kunt u uw / kan je je ( de mail hinkt op 2 gedachten qua ‘u’ en ‘je’) de iPad van een nieuwe versie besturingssysteem voorzien? , en je kunt altijd Internetbankieren.. Zo dus. Nee, mijn iPad kan niet meer overschakelen op een nieuwe versie van het besturingssysteem. Apple heeft dat fijn geregeld. Daar liep ik al eerder tegenaan, bij andere apps. En Internetbankieren…nou ja, als het móet, maar dat is toch wel een ingewikkelde methode.
Dus ik kocht een nieuwe iPad waarop wel de nieuwe versies van de apps draaien, waaronder de app van Trio (hoop ik). Het werd ook eens tijd; die iPad was alweer 5 jaar oud.. Ik moet m nog even installeren en allerlei functies ontdekken voordat ik er echt nut van heb, maar het zal vast wel weer een enorme vooruitgang zijn.
Maar nu de essentie van deze post: Wat is de duurzaamheid van het voortdurend upgraden? Voor wie is dit te volgen? Als het bedrijfsmatig te verantwoorden is doe je het en declareert de kosten of trekt die af van de belasting. Maar als particulier moet je dat zelf regelen. Bij de pinken zijn, je software updaten – maar ook je hardware vernieuwen.
Ik ben van mening dat organisaties met publieksverantwoordelijkheid (en dat zijn niet alleen overheden, maar die ten minste) bij het vernieuwen van de software die de klant raakt, meer aandacht moeten hebben voor de realiteit van de gebruiker. Van de professionele gebruiker mag je andere verwachtingen hebben dan van de private gebruiker – die het met de communicatie met de overheid (pars pro toto alle vergelijkbare instanties) al moeilijk genoeg heeft .
Update vier dagen later:
De nieuwe iPad Mini is geïnstalleerd; ik was particulier aan het rommelen en het werd niks. Kon geen apps installeren… Terug naar de gebruiksaanwijzing (RTFM – read the fucking manual..) die me al door de leverancier was aangereikt.
Nu doet-ie alles wat ik wil en waarschijnlijk nog meer. Ga ik de oude iPad mini maar es uit zijn hoesje rukken en de nieuwe er in… nou, dat kan je dus vergeten. De in- en uitvoergaten komen niet overeen! Voeding, camera, …
Kassa voor Apple. Nieuw hoesje kopen want die glibber is in blote toestand niet te gebruiken. Weer 35 euro erbij. Wat een briljant verdienmodel…