Ik was een paar dagen naar Leeuwarden. In het Fries Museum hangt de Vaandeldrager een maandje – zijn eerste locatie op tournee door Nederland voordat deze dure jongen in het Rijksmuseum komt te hangen. Maar daar ging ik niet voor – ben natuurlijk wel even langs gegaan, omdat ik toch naar de Impressionisten wilde kijken: À la campagne! Past in het culturele programma Arcadia…

Veel prachtige schilderijen uit de collectie van het tijdelijk gesloten Boymans van Beuningen; interessant om de ontwikkeling waar te nemen naar steeds wat abstracter: hoe valt het licht, hoe is dat opgebouwd wat ik zie? Zoals dit stadsgezicht van Jacob Maris.

En hoe dit gemaakt is…

Daubigny, Kudde schapen in een landschap. Rood krijt op beige papier.
Je kunt zelf nog gaan kijken; t/m 17 juli. Zeer de moeite waard!
En als je er toch bent: een stad om heerlijk rond te struinen.
Trek een stadsplattegrond uit de automaat voor het station en je hebt meteen overzicht. Echt een compact centrum, Leeuwarden.
De fontein ging op dat moment schuil achter de bomen van het reizende bos, maar de volgende dag was er weer wat meer ruimte. Het bos was aan de wandel, onderweg naar de derde locatie.
De fonteinen zijn over van Leeuwarden Culturele Hoofdstad; in alle 11 steden staat er één. Deze dus in Leeuwarden:

Rechtdoor, over de brug, en binnen een paar minuten sta je op het Zaailand. Het Fries Museum met in hetzelfde gebouw het Filmhuis Slieker, alle soorten horeca inclusief de Brouwerij waar ik een kamer had geboekt en ’s morgens verrast werd door een heerlijk ontbijt, aan tafel geserveerd. Met uitzicht op de vaten; eerder had ik al zo’n heerlijk biertje van eigen brouwerij geproefd.


Overigens leuke oude spulletjes hergebruikt in de kamers: badkamervloer..

Verder naar het noordwesten: de oude toren Oldehove. Met Pieter Jelles Troelstra ervoor, en wat staat hij scheef…


Opgravingen er onder… mooi zichtbaar gemaakt. En sommige dingen mochten er niet


Er vlak naast: een cultureel centrum OBE met een tentoonstelling over een verpoppende rups. Ook onderdeel van Arcadia; een breed cultureel programma deze zomer in Friesland

En dan naar de Prinsentuin: mooi gelegen aan de Singels, bekend van het boek van Vestdijk : De Koperen Tuin. En zo heet het grand café nu. Ook de muziektent staat er nog, helaas met een hek ervoor.




Na een heerlijke borrel en diner op een van de boten in het water van de Nieuwestad, waar ook nog eens Anne Vondeling op de hoek staat:

en een beetje zitten op een terras, kijken naar alle mensen die genieten van de aangename avondtemperatuur, dus een nacht lekker geslapen in de Brouwerij. Prima bedden! En dan dat aardige ontbijt.
De dag gevuld met een uitgebreide stadswandeling: eerst naar het oosten waar in de voormalige gevangenis Blokhuispoort een cultureel centrum is gekomen, mét horeca ‘proefverlof’

En, goed nieuws: je mag er gewoon aan de andere kant weer uit…

Of gewoon ‘De Bak’


Een stukje verderop wéér een gebouw met een nieuwe bestemming: een voormalig postkantoor, echt in ‘Postkantoorstijl’, werd Grand Café, met behoud van veel details. Je kunt er ook slapen..



Dan naar het Prinsessehof, het voormalige paleis van Marijke Meu, de weduwe van een stadhouder en vervolgens de voogd van stadhouder Willem 4 én van Willem 5. Daar is dan weer een keramiekmuseum in gevestigd; ook met een interessant voorbeeld van hergebruik:

Een Escher museum in de kelder waar M.C. Escher is geboren; een fraai echt Escher gewelf

En een tentoonstelling met Koreaans keramiek, waar je ook naar kunt luisteren
en een bijzonder beeld in de tuin:

Dan naar het Natuurmuseum Friesland, met een tentoonstelling over alles wat er lang geleden leefde op de Doggersbank, zoals deze wolharige neushoorn

Zeg nou zelf, lijkt toch sprekend op het werk van Claudy Jongstra, zoals dat te zien is in het Fries Museum:

En zo is er van alles te zien in de straten van Leeuwarden: een voormalige Kanselarij die werkplek werd, een voormalig hofje dat eigenlijk nog steeds zo functioneert en waar je gewoon doorheen kunt lopen als shortcut, en overal gedichten, zowel op zerken op de grond als op ramen:

BOSK…
Ja, en in deze periode kom je dus overal dat wandelende bos tegen. Een groot aantal bomen in containers, die zich verplaatsen door de stad, van de ene locatie naar de volgende. In die paar dagen dat ik in Leeuwarden was wandelde het bos van de eerste locatie bij het station naar de derde: bij de Beurs waar de Campus Leeuwarden is gevestigd.
Vrijwilligers in de weer met een vorkheftruck, in het tijdelijke bos hoor je geluiden… en ook in een tijdelijk bos lopen en rijden de mensen er gewoon doorheen alsof het doodgewoon is.
[…] nieuwe nominatie, door regelmatig nieuwe evenementen te organiseren de schwung er in te houden. Bosk, waarover ik eerder blogde, was daar ook onderdeel van. Een heel netwerk van organisaties, […]