Een paar maanden geleden kwam mijn plaatselijke boekhandelaar (Jansen & de De Feyter in Velp;  http://www.eenpassievoorboeken.nl/index.php) met het voorstel om een petit café en theetuin te creëren. Daarvoor was een flink bedrag nodig, en omdat de banken niet erg happig zijn op “kleine bedragen” ….. kon je als klant intekenen voor een of meer obligaties. Binnen korte tijd was het beoogde bedrag binnen; het idee sloeg aan en als obligatiehouder word je ook flink in de watten gelegd door Jansen & de Feyter. Je bouwt wat op, samen in het dorp. De officiële opening van de theetuin is vrijdag 27 september; een mooie culturele gebeurtenis.

Crowdfunding: goede zaak voor kleine initiatieven en goede doelen.

Ik ben wel wat verbaasd over het crowdfunding initiatief voor zonnepanelen op Ziekenhuis Rijnstate. Dat is toch gewoon een heel rendabele investering? Ik merk het aan de 9 panelen op mijn eigen dak. Dat gaat rechtstreeks van je eigen energierekening af! Ik zou me zelfs kunnen voorstellen dat er leveranciers van zonnepanelen zijn die een installatie met voorfinanciering aanbieden, net zoals Philips dat doet met led-straatverlichting. Maar crowdfunding?

Toch maar eens opgezocht. https://greencrowd.nl/project/rijnstate

Het blijkt te gaan om een déél van de noodzakelijke investering.

In vijf dagen is al bijna het hele te crowdfunden bedrag van €90.000,- binnen! Het is ook financieel een aantrekkelijke deal, maar door de crowdfunding krijg je wel meer betrokkenheid.

37 Deelnemers, per deelnemer dus wel rond €2500,-

Zo bezien blijft de betrokkenheid toch beperkt tot een klein groepje dat profiteert.. en dat voor zo’n groot dak.