Al eerder noemde ik in een blog over Crowdfunding het initiatief van Boekhandel Jansen en de Feijter in Velp. Vandaag werd het petit café annex theetuin onder een goed gesternte feestelijk geopend. Een dag vol gastvrijheid en kleine voorstellingen.

Boekhandelaar en cultureel ondernemer Walter Jansen ontvouwde in zijn aftrapverhaal de theorie van de participatie-economie. De boekhandel bestaat nu 15 jaar. De eerste 10 jaar waren heel succesvol; daarna kwamen moeilijke tijden, voor de hele detailhandel maar vooral ook voor de boekhandel. Het vergt dan “omdenken” om een nieuwe weg in te slaan en het initiatief weer naar je toe te trekken. Met een kritische verwijzing naar de politiek van Participatiesamenleving en dat begrip bij deze gelegenheid omvormend tot participatie-economie.

Al sinds de oprichting was deze boekhandel actief in het culturele leven van Velp; organiseerde lezingen maar ook concerten, een boekenmarkt, nam deel aan de vorming van de Emmastraat als kunststraat; in deze lijn paste het idee om in de achter de boekwinkel gelegen verwaarloosde tuin, en in de opslagruimte achterin de winkel, een kleine horecagelegenheid te realiseren. Dat lukte door crowdfunding, maar ook door samenwerking met  veel lokale ondernemers en met de groene MBO Helicon http://www.helicon.nl/mbo/Scholen/MBO_Velp/ , die zichzelf de laatste jaren is gaan profileren als Netwerkschool.

Wethouder Tiemens prees het initiatief de hemel in: Dat krijgen wij als gemeenschap allemaal gratis! Ja, fijn. Wat verwacht de initiatiefnemer in de participatie-economie van de overheid: welwillende medewerking in vergunningverlening, deelname aan een cultureel evenement zoals dit maar ook de start van de Carmiggelt-marathon. En de openingshandeling door het aanslaan van een b op de piano waarmee een flashmob koor het Halleluja aanhief. Prachtig!

Je ziet op zo’n dag het Nieuwe Organiseren aan het werk. Ik mocht nog even een linkje leggen met zo’n ander cultureel initiatief: het Stamhotel http://www.stamhotel.nl/. Ook daar: proberen verbindingen te leggen, van 1 plus 1 toch 3 te maken, een podium bieden aan jonge kunstenaars…

En toen ik na een paar uur terugkwam was er net vioolmuziek. En daarna een voordracht van Ton van Eck en Peter Brouwer.


 IMGP8285

De zon scheen. dat zei ik al: men daarboven was het initiatief kennelijk welgezind. Wat een stoere luifel!

Image

 
Deze manier van keten-of netwerkorganiseren is al geruime tijd bekend. Ik heb het in de praktijk gezien op een innovatiedag van het Ministerie van Landbouw, alweer een jaar of 8 geleden. Maar toch is het altijd weer een nieuw avontuur. Nodig: een initiatiefnemer, een idee, partners die kunnen en willen bijdragen en een formule waarmee alle participanten zich gezien weten.

Uiteraard besteedde ook de plaatselijke pers aandacht aan het evenement: http://rheden.nieuws.nl/nieuws/20130927/Feestelijke-opening-bij-Jansen-de-Feijter#