… o, wat is dat ook alweer? Het is al een tijdje uit het nieuws. Is het onderhand normaal geworden?

Mijn apotheek gaat verhuizen, of liever gezegd: ze fuseren, worden opgeslokt of .. nou ja, dat wordt niet helemaal duidelijk uit het schrijven dat ik ontving. Voortaan zit de apotheek in het gezondheidscentrum oftewel de gezamenlijke praktijk van alle Velpse huisartsen en een aantal paramedici. (moet ik het ook nog eens over hebben..)  

Daar zat al een apotheek. Liep ik al eens binnen om overbodig geworden medicijnen af te geven. Ik gebruik weinig tot geen medicijnen  en ik ben al een jaar of twee niet bij de huisarts geweest.

Bij de brief was een formulier gevoegd: Toestemmingsformulier elektronisch uitwisselen van medische gegevens.

O ja, da’s waar ook. Het LSP. De erdoor gerommelde opvolger van het EPD. Want dat laatste was afgewezen in de Eerste Kamer, omdat het principieel niet deugde.

De zorg- en IT-boeren gingen gewoon door. Het leek wel alsof er niets gebeurd was. Nou ja, je moest toch eigenlijk toestemming vragen aan de patiënten / cliënten / burgers…  en er kwam een heel verhaal over “alleen bij dringende noodzaak” , “alleen informatie over de laatste 5 bezoeken aan de huisarts” en  nog wat tamelijk onduidelijke criteria. Tussendoor zag ik nog iets voorbijkomen over betaling aan huisartsen per deelnemende patiënt,  en iets over een teleurstellend aantal inschrijvingen. En nu toch al maanden niets meer over gehoord. Maar ja, het opnemen van informatie is selectief…  daar ben ik eerlijk in. ik was er even niet meer zo mee bezig.

Nu dat formulier. Nota bene opgestuurd door mijn apotheker, waarmee ik nog minder binding voel dan met mijn huisarts (die nieuw is, en inmiddels alweer vertrekt; nooit gesproken). Ik google nog maar eens want je moet zo’n beslissing niet lichtvaardig nemen. En deze spreekt mij dan nog het meeste aan: http://www.vphuisartsen.nl/Brieven-en-artikelen-L-EPD/waarom-niet-dit-LSP/EPD.html

Ik vind dat de toonaangevende medische stand misbruik maakt van het beeld ‘dat zij doen wat goed voor je is’. Misschien zijn ook zij erin getrapt: vooral veel gegevens verzamelen. Terwijl je altijd moet nadenken over ‘waartoe’ en wat de risico’s zijn. Hoe gemakkelijk er fouten in je systeem terechtkomen, of er interpretatieverschillen gaan rondzingen, of het eenvoudig is dat onbevoegden kennis nemen van de informatie en daar heel verkeerde dingen mee gaan doen.

Informatiebeveiliging blijkt meer en meer een wassen neus. Straks weet iedereen dat jij een keer bij je huisarts hebt zitten uithuilen over je huwelijk / angst voor zwangerschap / verslavingsprobleem / rare bulten / kinderen met drugs / je nog steeds geliefde ex die zijn medicijnen illegaal regelt en waarover je je zorgen maakt / …. (invullen naar eigen keuze)

Mijn conclusie: LSP – nou nee.

Maar jij moet het zelf weten natuurlijk…

 

Toevoeging op 20 november:
Lees de link!
Volkskrant: Minister Schippers vestigt de aandacht op het risico voor EPD / LSP doordat voor het LSP een beheerder is gekozen die onder de Patriot Act valt. http://ht.ly/r0KLU