Ik hou niet van overstappen. Met de trein, oké. Even eruit, in beweging, de drukte van  station Utrecht of Zwolle ondergaan, de laatste stand van de werkzaamheden..  dat heeft nog wel wat.
Nee, ik heb moeite met het overstappen van provider. Energie, telefoon, internet, verzekeraar … ik ben echt een “trouwe klant”. Volgens alle deskundigen inclusief de consumentenbond is dat oerstom. Je bent een dief van je eigen portemonnee.
Ik hoor echter bij de groep overstappers die in alle gevallen te maken heeft met overstappen-ellende. In een bepaald percentage van de overstaps gaat er iets fout en heb je tijdelijk geen voorziening en/ of administratieve problemen. Toevallig altijd bij mij. Mijn stelregel is dan ook: als het werkt, niets veranderen!

Een van de zeldzame keren dat ik overstapte was naar een nieuwe internetprovider, alweer lang geleden. Ik kon zelf adsl installeren (handleiding paste niet bij mijn technische installatie – toch maar een monteur), vervolgens bleek ik toch geen verbinding te hebben. Na vele pogingen en uiteindelijk met de hulp van een vriend die zelf ervaring had als helpdeskmedewerker van een internetprovider, bleek dat ik wel administratief was verwerkt maar niet technisch aangesloten – het schaamrood van de helpdeskmedewerker (tweede lijn) van deze niet nader te noemen (maar de allerbeste van Nederland) provider kwam door de telefoon heen toen hij dat moest erkennen en even een knop omzette.

Nu, toch maar weer eens een poging gewaagd, mijn internetprovider (diezelfde) deed een aantrekkelijk aanbod voor mijn vaste telefoonlijn. Aanmelden: perfect. In de brief die ik vervolgens ontving stond één mededeling die ik nog niet eerder had gezien: als u adsl heeft van kpn zal uw internetverbinding niet meer werken. O jee. Toch maar even bellen. De helpdeskmedewerker checkt het even en stelt me gerust: dat geldt niet voor u, het kan gewoon.

“Omzetting geslaagd; handleiding op http://www. …. etc”.

Even het telefoonnummer inprogrammeren in het modem. Het gaat verrassend eenvoudig.
Telefoon dood. Bellen van mobiel naar vast: niks. Van vast naar mobiel: er gebeurt niets. Hee vreemd, de registratie van mijn modem geeft aan dat er gebeld is naar mijn mobiele nummer… niet opgenomen. Dat laatste klopt. Er was namelijk geen signaal. Maar vreemd genoeg is de poging (op het toetsenbord van mijn telefoon) wel op het modem geregistreerd…

Helpdesk. Zeer hulpvaardige medewerker, die vraagt wat voor modem ik heb… O, daarvoor geldt dit niet. De splitter dan… telefoonplugje verplaatsen naar modemplug… o, dat kan niet, met die splitter. Er is nog één oplossing: telefoonbasisstation rechtstreeks in het modem inpluggen.
Dat vereist de nodige praktische handelingen, dus ik verbreek mijn verbinding met de helpdesk en ga aan de slag. Ik zal hem opnieuw bellen als het niet lukt.
Verrassing – het werkt! Nog maar even een mailtje met dank aan de helpdesk…

De volgende fase: zal het goed gaan met de rekeningen van oude en nieuwe provider? Dat is nog even afwachten… ik hou u op de hoogte.