Een mooie traditie: kerstkaarten sturen naar degenen die je lief zijn, en degenen die je toch tenminste eenmaal per jaar wilt laten weten dat je aan elkaar denkt.

Ik ben nooit snel met mijn kaarten. Eigenlijk worden het altijd nieuwjaarskaarten. En ik zie dat een verschuiving plaatsvindt van fysieke kaarten naar digitale kaarten. De laatste jaren ontwikkel ik dus ook een digitale nieuwjaarswens, deze keer met als basis een heel lange schaduw van mijzelf op Schiermonnikoog, en de boodschap dat de dagen alweer lengen. Kerst is toch ook weer de voorchristelijke Zonnewende, goeie truuk van de kerk om die oude rituelen te recyclen

.WP_20131212_022

En dit was op 12 december; op 21 dec het dieptepunt voorbij. 30 December mag je dit nog verwachten, daarna wordt mijn schaduw korter.

Bij de Wereldwinkel in mijn dorpje kocht ik een aantal kaarten met een afbeelding van Driekoningen. Dan kan ik ze nog gerust na de kerst op de post doen.

IMG

Maar wat is nou de betekenis van die Driekoningen?

Oud ritueel: een pudding met een boon erin en het kind dat de boon trof mocht een dag koning zijn. Ben ik niet mee opgegroeid (RK – Ook in Nederland al veel verschillen in wat je van huis meekreeg) .

Wat ik voor me zie: die tocht op de kamelen, wijze mannen, of astronomen, uit het Midden-Oosten die een ster hebben gezien en zich geroepen voelen om het teken te volgen. Mijn oude vriend Teije de Jong http://www.spaceoffice.nl/nl/Agenda/Archief%202012/1412/__Babylon–Bakermat-van-de-sterrenkunde-__.html  heeft over de Ster van Bethlehem nog eens een wetenschappelijke verhandeling gehouden. Een echt eigentijds astronoom  die ook belangstelling heeft voor de historie van de sterrenkunde in het Midden-Oosten. Hoe het heelal in elkaar zat? Geen idee, maar het werd allemaal uitvoerig bestudeerd vanaf die prachtige dakterrassen in die regio. En er werden conclusies aan verbonden. Een bijzondere samenstand…  dat moest wel een teken zijn. Dus werden de kamelen gezadeld en ging men op pad.

Tegenwoordig hebben we meer onderbouwing nodig voor een nieuw initiatief, maar toch zijn er nog steeds mensen die op basis van een gevoel op pad gaan, een nieuwe onderneming starten.

En wat mij verder raakt in het initiatief van de 3 koningen: De grenzen waren nog niet relevant. Als je naar Bethlehem moest dan ging je naar Bethlehem, met kameel en geschenken. Geen muur tussen Israël en Palestina, en nog zo wat huidige belemmeringen.

Zijn we al wat opgeschoten in het Midden Oosten, de laatste 2000 jaar?