Vanmorgen vertelde een verslaggever over een project in Delft: robot-insecten leren samenwerken. Een zwerm robots bewoont samen een ruimte van ca 10 bij 10 meter, 7 meter hoog, met een woestijnachtig landschap.
Een opdracht voor een vliegende en een scharrelende robot werd gedemonstreerd. Opdracht: zoek rode bal.
De vlieger (met camera) zag vanaf een paar meter hoogte de bal liggen en stuurde de scharrelrobot erheen. Snel resultaat! Bij toeval had de scharrelaar hem vast ook wel gevonden (na een paar minuten of na een paar uur) maar dit is echt een grote verbetering.
De mannen filosofeerden nog even door: waar zou je dit zoal voor kunnen gebruiken?
Een koffer met drugs of explosieven opsporen in een grote bagagehal, optreden als brandbeveiliging (het soort taken waarvan een mens niet blij wordt: bewaking als er bijna nooit iets gebeurt..)
Zie hier een publicatie over de oefenruimte voor de zwerm: http://www.nieuws.nl/opmerkelijk/20140305/Robotinsecten-ontdekken-nieuwe-proeftuin-TU-Delft
Hm, heel interessante nieuwe ontwikkeling. Ik heb er wel een paar vragen bij.
Wie bestuurt de zwerm? Wie geeft ze opdrachten en wie bewaakt de “function creep”?
Maar ook: wiens werk wordt zo efficiënt vervangen door een zwerm robots?
Al eerder had ik de suggestie dat de eigendom van de robots bij de werkers zou moeten liggen, en niet exclusief bij de bedrijfseigenaren die daarmee ook alle opbrengsten zouden ontvangen. Je kunt je voorstellen dat (als een soort broodfondsconstructie) zelfstandigen samen inleggen voor een groep robots. Ook financiële technieken als crowdfunding zijn denkbaar.
Ik zie mijn vriend de beveiliger straks als een zwermhouder, die zich met zwerm en al verhuurt, en dus minder tijd kwijt is met surveilleren. Voorkomt ook een hoop ongemak. En hij heeft meer tijd om bij mooi weer te gaan zweefvliegen – als er wat is hoort hij het wel van zijn zwerm, of die lost het probleem zelf op.
Ja Ja….
Er zijn medewerkers die een beveiliger ervaren als een vlo in de pels. Als ze weer eens gewezen worden op het overlast dat ze veroorzaken door b.v. op een invalidenparkeerplaats te parkeren, die voor patiënten is bedoeld. Vlo / mug / insect / beveiliger…. het lijkt op elkaar 🙂
Een zwerm bionische vliegjes beveiliging laten doen? Het is een idee. Maar een beveiliger van vlees en bloed heeft nog iets van intuïtie. Hij kan improviseren. De beveiliger loopt voor de 2000 ste keer langs een kast of toilet, zonder er deze te openen, maar net bij die 2001 ste keer voelt hij er iets bij en maakt hem wel open. Zie daar, een lekkende stoomleiding of een verscholen zwerver / insluiper. De beveiliger hoort, ruikt en voelt zaken, wat een robot (nog) niet kan. Kan een insect reanimeren? Of iemand de weg wijzen? Oudere mensen helpen met een betaalautomaat? Iemand even een arm om de schouder leggen die net een naaste familie heeft verloren? Een verpleegkundige helpen met een overledene? Personeel het gevoel geven dat ze er ’s nachts niet alleen voor staan?
Vraagje: Hoe doet zo’n bionic bug het als het een beetje waait? Kan ie tegen de wind in fladderen? Hoe gaat ie om met thermiek? Echte insecten gaan in de thermiek mee omhoog en kunnen daar niets tegen doen. Ze zijn gewoon weg te licht om enig gewicht in de schaal te leggen. Hun leven spat ineens uiteen tegen b.v. de vleugel van een vliegtuig. Shit, als het mooi zweefvliegweer is, kan die zwerm mijn werk niet doen en moet ik het zelf doen 🙂
Ha René, wat leuk dat je het hebt gelezen en er zo’n mooi commentaar op hebt geschreven. Ik had inderdaad jou in gedachten…
Dit zijn inderdaad de dilemma’s. je kunt die robot- insecten programmeren maar het is de vraag of ze kunnen inspelen op onverwachte omstandigheden. Iedereen die te maken heeft gehad met een geautomatiseerde sevicedesk zal dit herkennen. Als je vraag niet in het stramien past kom je nogal eens in een “loop” terecht, een kringetje om in rond te draaien.
Maar wat nou het lastige is: het kan nu nog niet, maar wanneer wel? (en dat geldt voor veel meer van dit soort dingen)
Steken we de kop in het zand “Dat lukt toch nooit” of denken we toch maar eens over wat er gaat gebeuren als het wel gaat gebeuren?
Vandaag had ik zo mijn studenten bij de taas over bv 3D printen. Vorig jaar was het nog niks, nu biedt nb de HEMA (!) het aan!