Een van de Buitenkunst http://www.buitenkunst.nl/paginas/projecten/drenthe.html

workshops: Surrealistisch tekenen.

De docente vertelde dat daar verschillende opvattingen over zijn, maar haar aanpak is:

  • Teken een voorwerp (werk dat ook echt helemaal uit)
  • Voeg dan een lichaamsdeel toe (idem)
  • Bedenk vervolgens wat nog nodig is

Ik vind het altijd weer interessant om te ervaren hoe een op het eerste gezicht tamelijk dwingende opdracht me uitdaagt tot creativiteit. En dat zal wel meer algemeen het geval zijn; we spreken immers over een “ontwerp-opgave”.

Mijn procedure leidde tot. pan – been – flat (had ik anders nooit zo verzonnen) en vanwege de compositie de behoefte aan “iets” rechtsboven. Een fata morgana? Een onbewoond eiland?

En hoe maak ik dan weer de verbinding met de hoofdvoorstelling?

Suggestie van mijn docente van die dag: een draadje?

Ja, daar kan je dan weer van alles bij bedenken…

IMGP9166

Ik ben tevreden over het resultaat, had  nooit verwacht dat ik zoiets nog eens zou kunnen maken.

En wat ik dan helemaal vreemd vind: Op het eindresultaat krijg ik commentaren die teruggrijpen op mijn persoonlijke historie (ook van mensen die dat bijna niet kunnen weten); daarmee ga ik zelf ook weer associëren, en de intuïtief tot stand gekomen surrealistische voorstelling blijkt de nodige betekenissen te kunnen hebben.

Innovatie gebeurt ook zo..  als je methoden gebruikt die de fantasie prikkelen en combinaties/ontmoetingen organiseert die niet alledaags zijn… dan leg je een belangrijke basis. En dan weet je ook waarnaar je moet zoeken om je pakket compleet te krijgen.