Eindelijk! Het Anthonie van Leeuwenhoek ziekenhuis/onderzoekcentrum krijgt een flink bedrag voor onderzoek naar DCIS. Ductaal  Carcinoom In Situ. Een vervorming van cellen in de melkgangen, die heel vaak wordt waargenomen bij het Bevolkingsonderzoek Borstkanker, oftewel de Tietenpletter. (Toen ik aan de beurt was: 9 vrouwen in mijn wijk gepakt..)

Standaard behandeling: opereren en bestralen.

Ja, zo ging het bij mij ook, alweer 8 jaar geleden. Toen had ik er al twijfel aan, maar na de nodige gesprekken en verdere verkenningen heb ik het toch maar laten doen.

Qua behandeling was het in principe een eitje… maar ik was permanent ongelukkig in die periode. Al direct na het zien van de eerste foto’s wist ik: hier ga ik niet dood aan. En dat maakte het makkelijk om naar het proces te kijken. En dat was niet goed. Er werden teveel communicatiefouten gemaakt. Waarom moest dit allemaal? Ik kreeg heel weinig uitleg en zeker geen open gesprek.  En verder gewoon logistieke blunders, niet gedane mededelingen, gemiste verdoving bij een biopt, grote vertragingen bij uitslagen.

Andere behandeling? Onbespreekbaar!

Je gaat er dan na lange aarzeling toch in mee, maar je blijft steeds weer zeuren. Opereren (borstsparend) ..  Oké haal die cellen maar weg.

De vanzelfsprekendheid dat er 5 weken (alleen op werkdagen; in het weekend heeft de vijand vrij.. ) bestraald moest worden. Was niet vooraf verteld.

Nou ja, je doet het dan toch maar. Maar onderhand heb ik met de oncoloog (na enig duw- en trekwerk; voordat zo iemand accepteerde dat een patiënt gewoon een gesprek op niveau wou hebben) wel de conclusie bereikt dat er misschien toch wel sprake was van overbehandeling.

8 Jaar geleden mensen! Ook toen waren er al signalen op Internet dat DCIS misschien werd overbehandeld.. ik twijfelde niet alleen uit mezelf.

Het is zover. Er gaat geld naar onderzoek om uit te zoeken welke DCIS wel kanker wordt en welke niet.

Ik had het wel aangedurfd, even aankijken, een poosje elk half jaar een check.. en die vrouwen die bij mij de weefselpunctie uitvoerden vonden dat ook al een realistische optie.

Komt er (na jaren) een uitslag uit dat onderzoek dat sommige vrouwen wel serieus risico lopen dus behandeld moeten worden en andere niet? Of gaan we over naar een beleid om standaard het proces te gaan volgen? Dat kan wat mij betreft meteen beginnen!

Steeds meer links  , het  is kennelijk interessant.. Ja, veel vrouwen hebben ermee te maken. Het bevolkingsonderzoek is genadeloos…