Dat schijnt een vraag geweest te zijn bij De slimste mens.

Die ik dus nooit als de Slimste heb kunnen herkennen maar wel als degene met een brede maatschappelijke ontwikkeling en veel feitenkennis. Al lang weet ik dat een Tarte Tatin, een ‘apple turnover’ een soort omgekeerde appeltaart is, dus niet met de appels op het deeg maar omgekeerd.

Toen trof ik op de Tuinscheurkalender van Romke van der Kaa en Paul Geerts (12 maart) het recept voor een Tarte Tatin van pastinaak. Hé, apart.. en laat nou de week daarna de pastinaak in mijn groentetas van Bioboer Giel zitten …

Dus vanavond maakte ik de Tarte Tatin van pastinaak.

Nou ja, wat kleine complicaties… het is de bedoeling dat je de pan waarin je de pastinaken en de sjalotten hebt gebakken, na bedekken met het bladerdeeg, zó in de oven kunt zetten. Daar had ik geen geschikte pan voor. En die boerenkool had ik ook niet voorhanden. Maar het maakte denk ik niet veel uit dat ik de pastinaken en sjalotten, in hun saus, overigens best wel met 10 minuten langere bak / stooftijd (echt nog helemaal niet gaar..) , overdeed in een wel geschikte ovenschaal.

En ik bedekte de schaal met een passende lap bladerdeeg.

Je kunt nog net even meemaken hoe ik ook het laatste hoekje dichtvouwde…

En na een wat langere oventijd, maar wel halverwege teruggezet naar 170 graden, was de oogst:

Een heerlijke Tarte Tatin met pastinaak, een lekkere smaak en een verrassend knapperig korstje van bladerdeeg… Probeer het maar!