Tja, in Corona tijden strijden de verschillende ‘categorieën’ om de titel van meest beklagenswaardig. Ouders met kinderen en thuiswerk: ongekende drukte. Thuiswonende pubers: te weinig vrijheid, opgesloten gevoel: niet naar school, geen sport, geen feestjes… zit je dan. Eerstejaars studenten: wat komt er nou terecht van mijn avontuur als studentenleven? Of je nou nog thuis woont of op een kamertje: alles of bijna alles online, geen nieuwe vrienden opdoen terwijl dat juist bij een nieuwe studie hoort, wat is je vooruitzicht? Pas afgestudeerden: waar is werk? Kom ik er tussen? Ja, als je het juiste vak had gekozen – maar in de zorg was er weinig extra tijd beschikbaar om stagiaires en nieuwelingen te begeleiden. Je kon terecht als medewerker Teststraat – mits je totaal flexibel was in je beschikbaarheid.

Thuisbezorging floreert. Niet wat je noemt de superbanen maar het is werk. Met een klein loontje. Omdat thuisbezorgd vaak gratis is wordt de thuisbezorger financieel afgeknepen. Dan staan ook de busjes in de haast nog dubbel geparkeerd zodat je als thuisbezorger de agressie over je heen krijgt.

Wat doen we eraan?

Opletten onder welke voorwaarden je thuis laat bezorgen. Bezorgkosten betalen geeft een gevoel van realiteit. Gisteren bestelde ik iets bij Dille&Kamille; het kon thuisbezorgd worden per fietskoerier en dat kostte gewoon € 4.95 extra. Je ziet zo’n jongen of meisje fietsen; gelukkig was het vanavond droog en kon ik ergens in het beloofde tijdvak mijn pakje uit de brievenbus vissen.

We bestellen maaltijden online; vaak ook een beetje om de lokale horeca te steunen. Onlangs nodigde ik mijn buurman uit en bestelde een 3 gangen menu bij een plaatselijk restaurant. Goed verzorgd, lekker, zag er mooi uit. En ik hoop dat het ook het restaurant nog wat oplevert; in elk geval een beetje inkomsten en een relatie met een potentiële nieuwe klant.

Thuis gekookt

Al een paar jaar neem ik de biologische groentetas af van Bioboer Giel. In principe een 2 persoons tas. Elke week een iets te grote voorraad groente, die met hier en daar een soepje of een lunch salade te behappen is. Je krijgt alleen de groente, met in de aankondiging wat gezellige informatie over het bedrijf. En een paar dagen later nog eens een recept. Maar veel wordt aan je eigen creativiteit overgelaten. Ik geniet daar nu al een paar jaar uitbundig van.

Nu kreeg ik van mijn buurman een cadeau: hij mocht een HelloFresh pakket weggeven. Nou, ik wou dat wel eens zien maar ik kon dus voorspellen dat dat in combinatie met mijn groentetas een probleem op zou leveren. Dus ik heb het aanbod aanvaard mits hij bereid is om een soep o.i.d. in ontvangst te nemen van mijn overgeschoten groente. Zo gezegd zo gedaan dus vanavond arriveerde mijn HelloFresh pakket met 3 maaltijden voor 1 persoon.

Bestaat dat, een pakket voor 1 persoon?

Ik neem de doos in ontvangst – poeh, best wel een gewicht. Er zitten 3 pakketten in en een serie recepten. Voor vanavond besluit ik de knoflookgarnalen te maken. Als ik de gebruiksaanwijzing lees valt op dat er staat: hoeveelheden voor 2 personen.

En inderdaad: ik leg het zakje krieltjes even op mijn weegschaal en het is 400 gram. De rest klopt ook voor 2 personen. Het was goed geregeld, met instructies en bijna alles in het pakket, behalve olijfolie, boter en peper&zout.

Nee, dat bestaat niet

Ik heb een beetje geschipperd met de hoeveelheden maar ik heb vanavond lekker gegeten, een lunch voor morgen en nog wat overgeschoten ingrediënten. Overigens: dit pakket was een cadeau maar als je naar de prijzen kijkt zie je dat je voor een 1persoonspakket evenveel betaalt als voor een 2persoonspakket. Het werk is hetzelfde (da’s logisch) maar ze doen er ook de hoeveelheden van het 2persoonspakket in. Dat was niet gevraagd en ik denk dat het ook leidt tot meer weggooien van goed voedsel.

Hieronder de foto van de ingrediënten voor de knoflookgarnalen, met de receptkaart op de achtergrond.

Uit mijn ervaringen tot nu toe merk ik dat deze markt niet is ingericht op singles. Terwijl er best wel veel van zijn, van alle leeftijden. Ik snap dat het werk hetzelfde is of je nou voor 1 of 2 personen kookt / voorbereidt. Ik vraag me af of er een oplossing is. Ik heb die nog niet bedacht.