De Rozendaalse Beek kreeg een schone vijver en een nieuwe Zandvang,

gevierd met een feestje op 24 februari

Vorig najaar werd door Waterschap Rijn en IJssel het dringend noodzakelijke baggerwerk aangepakt in de grote vijver tussen Ringallee en Burgemeester Brandtlaan in Velp. De vijver lag vol zand en aarde, en het riet en de kattenstaart hadden hun kans waargenomen. Geen water meer te zien!  Om dichtslibben in de toekomst wat te vertragen, zou het Waterschap graag een Zandvang willen maken.

Watte? Wat is dat, een Zandvang?

Een verbreding van de beek op een makkelijk toegankelijke plaats; daardoor vertraagt de stroming en zakt veel zand en slib daar neer. Dan kan het regelmatig worden leeggeschept met een klein kraantje.

Daar ging heel wat aan vooraf: al vanaf de zomer van 2020 was duidelijk dat er gebaggerd moest worden

Na veel overleg, onderzoek, wachten op het open seizoen voor broedvogels én voor de Ringslang,  en het bedenken van creatieve oplossingen, ging het werk 15 september vorig jaar van start.

Aannemer  Hobelman uit Halle deed het cultuurtechnische werk: ruimte maken, planten en bagger verwijderen; de beek kreeg een nieuwe bedding en de zandvang werd gemaakt: een verbreding, en een stuw en dus een watervalletje! Daarna was onze eigen Velpse hovenier Kapona aan de beurt: zij richtten het terrein opnieuw in mét nieuwe schuur, bestrating en beplanting.

Het nieuwe object werd al snel ontdekt..

De vijver ligt er weer stralend bij

Feestelijke afronding – het belang van goede samenwerking

Alles ging in zo goede harmonie en aandacht voor de belangen van de bewoner, dat ik het voorstel deed om de afronding van het project te vieren met een klein feestje waar alle werkers de gelegenheid hadden om het eindresultaat te bewonderen én – in de vorm van een fotopresentatie – het ontstaansproces, en elkaar te ontmoeten. Zo was er op vrijdag 24 februari een evenement met prima catering van Meneer Pos, de nieuwe naam van het vanouds bekende hotel/terras aan de rotonde Rozendaalselaan / Ringallee. De kinderen deden een openingshandeling, een trompetter maakte muziek, en Heemraad Frank Wissink van het Waterschap benoemde in zijn toespraakje het belang van goede samenwerking. Een mooi resultaat waar alle partijen voordeel van hebben. Je moet natuurlijk wel even durven…

Foto Huub Louppen

Een open eind…

want op dit laaggelegen punt in de weg komt bij zo’n (3x per jaar) hevige bui, de halve Veluwezoom naar beneden. Bij de herinrichting is daarover nagedacht. Op verschillende manieren is er rekening mee gehouden. Maar ja..

We zullen het zien. De laatste keer, 11 september 2022, ging het zo: