Het laatste nieuws: Internetknooppunt AMS-IX overweegt een filiaal in de VS te openen. Met als consequentie dat de NSA / PRISM daar geheel vrij kan opereren – en als je niet uitkijkt daarmee ook in de moeder die hier in Nederland staat.

Is dat erg?

Verandert het eigenlijk iets, want alles kan toch al worden bekeken?
Zie bijvoorbeeld het artikel van Brenno de Winter: http://politiek.thepostonline.nl/column/internetknooppunt-schimmig-over-spionagerisicos-burgers/

Ik ben niet echt actief op Facebook en ik wantrouw opslag in de Cloud al heel lang. Ook om praktische redenen: als je Internetverbinding het niet doet kan je niet bij je spullen. En om een cynische reden: dat gratis niet bestaat. Nu is het gratis, en als we er niet meer buiten kunnen gaat het gewoon geld kosten. En ook omdat ik het een raar idee vind dat de cloud overal kan zijn, en wie heeft daar dan de zeggenschap over? Zodoende vond ik het ook vreemd dat de Rijksdienst overwoog collectief in de cloud te gaan. En dan wel moeilijk doen op WOB-verzoeken?

Maar de onthullingen van Snowden hebben het nog wat belangrijker gemaakt.

Wie maakt zich er druk over? Best een behoorlijk aantal wakkere mensen.

Wie verandert er echt zijn gedrag?

AMS-IX wordt nu onder druk gezet door providers die onder druk gezet worden door de spraakmakende publieke opinie. Dus misschien geen nieuwe stap. Maar echt stappen terug? Werkelijk omkeren van het proces, als individu er echt niet meer aan meedoen?

Als ik eerlijk ben verander ik mijn gedrag ook nog niet echt.

Toch is het een raar gevoel.

Vergeleken met de situatie van Ai Weiwei in de gevangenis, zoals door hem uitgebeeld in een kunstwerk dat ter gelegenheid van de Biënnale in Venetië in een kerk staat:

Image

Permanent, bij alles wat hij doet in zijn cel, staan twee bewakers naar hem te kijken.

Eng.

Bedreigend.

Mensonterend.

Image

Image

Die van hem zijn zichtbaar, die van ons allemaal niet. Wat is enger?