We zijn weer veel aan het delibereren over uitkeringen, bijverdienen, uit de uitkering komen, basisinkomen…

Mijn geliefde Bep&Fatima jubileerde. Alweer een poosje geleden maar pas vorig weekend kwam het ervan om dit heuglijke feit te vieren.  Er was een lunch in de Lommerd, een lezing van Joy en een puzzeltocht in het Spijkerkwartier.

Bep&Fatima biedt gratis coaching aan vrouwen met maximaal het minimumloon, die meer van hun leven willen maken. We zijn met ’n vrouw of 15, met een kring van ‘deskundigen’ om ons heen die onze cliënten kunnen bijstaan in taalles, training, kluscursus en dergelijke. Wij doen het gratis, en veel van onze toeleveranciers helpen ook gratis. Website, vergaderlocatie, etc.. alles met gesloten beurzen.

We hebben dus ook vaak te maken met vrouwen in de bijstand die gráág  willen werken. “Begin eens met vrijwilligerswerk” – is een niet altijd direct begrepen advies. Voor niks werken???  Ja, maar ook vrijwilligerswerk levert je wat op! Binnen je bijstandsuitkering niet direct financieel, maar wel mentaal.

En dan.

Ga je echt wat verdienen en dan wordt dat in mindering gebracht van je uitkering. Ga je er niet op vooruit. Raak je gefrustreerd. En dat gevoel krijgt een soort van maatschappelijke erkenning. Dit was ook wel een thema van Joy.

Ho! Ho!

Al pratend kwamen mijn vriendin annex Bep&Fatima collega en ik tot de conclusie dat je een uitkering niet zou moeten zien als een gemankeerd basisinkomen maar als een garantie-inkomen.

Een basisinkomen voor iedereen is zonder voorwaarden maar (flink) lager dan het huidige sociaal minimum. Er worden geen vragen meer gesteld en alles wat je meer verdient mag je houden (dat is de theorie van het basisinkomen – de huidige experimenten zullen wel weer meer restricties kennen).

De uitkering als garantie-inkomen is een erkenning dat om verschillende redenen mag worden aangenomen dat je niet in een redelijk inkomen kunt voorzien. Pijnlijk kan dat zijn!  Gelukkig kunnen veel mensen alsnog meer dan niets. Werken / bijdragen aan de samenleving voorziet in andere behoeften dan alleen inkomen, het heeft een waarde op zichzelf. Je krijgt waardering en neemt deel. Je kunt binnen het garantie-inkomen meer of minder zelf je aandeel leveren, en misschien zelfs wel er bovenuit stijgen en helemaal je eigen inkomen verdienen.

Onze conclusie: Ga het begrip Garantie-inkomen promoten, waarmee je meer aangeeft wat de voorwaarden zijn en een sfeer schept dat het geruststellend is én ruimte biedt én uitdagend blijft om er uit te komen!