.. schreef mijn leverancier van kabel radio en tv. Voor de radio (waaraan ik eerlijk gezegd verslaafd ben) verandert er voorlopig niets, maar de analoge  tv leverantie gaat volgende maand stoppen, was de mededeling.
O.
Ik heb een niet al te oude platte tv in mijn woonkamer waarop ik een paar keer per week programma’s volg. En ik heb zo’n kleine bolle naast mijn bed, waar ik ’s nachts even het laatste nieuws kijk.

“Zet je tv op Digitaal en kijk of je op kanaal 14 Ziggo Sport ziet, dan zit je gebeiteld”. Ja, dat had ik voor die platte beneden al maanden  geleden, bij eerste aankondiging van dit gedoe,  geconstateerd. Die van boven had ik gemakshalve uit mijn bewustzijn geskipt.

Maar toen die brief. Met een kaart erbij met instructies. Beneden kanaal 14 – ja oké  Maar verder zag ik niet veel digitale zenders… Nou ja…  En zou ik nou voor naast mijn bed toch maar eens een nieuwe moderne platte moeten kopen? Jamaar… ze zijn zo groot! en het komt me nu even niet uit..

Ik merk dat Ziggo het onderhand aardig onder de knie heeft. In de instructies staat dat je naar een web-pagina moet. En daar lees ik dat er redding is voor een ouwe bolle beeldbuis-tv: je kunt een kastje bestellen! Eén kastje is gratis, voor een volgend kastje tel je ca dertig Euri neer.

Kastje besteld, het arriveert al spoedig. De instructie is duidelijk: je moet het tussen je kabelaansluiting en je tv monteren. Kabels erbij.  een verbinding met het lichtnet. Ah, een extra stekker. En niet bovenop je tv plaatsen. Natuurlijk probeer ik dat even; veel extra ruimte is er niet.  Maar het stoort echt, letterlijk.

Een mens moet creatief zijn: naast de tv staat een ficus en dat biedt mogelijkheden. Na wat experimenteren ben ik nu zeer tevreden over de opstelling!

digitaal gaan

Eerst gewoon in de bloempot gegooid, dan een kartonnetje, maar uiteindelijk een plankje uit de schuur gehaald dat was overgeschoten van een andere klus. Mooi toch?

En gisteren ontmoette ik een vrouw die ook lichtelijk in paniek was door een bericht dat ze niet helemaal begreep (geen Nederlandse) dus gelukkig kon ik haar een kijkje geven in de mogelijkheden..

Het installeren van mijn platte tv voor digitaal bleek nog wel even werk. De aanvankelijk geruststellende mededeling “Als je op kanaal 14 Ziggo sport hebt is het al oké” bleek toch wat voorbarig. Maar gelukkig hebben ze inmiddels een goede handleiding op de website staan waarmee je zonder al teveel gedoe kunt overschakelen naar digitaal.

Wel jammer dat mijn videorecorder nu niet meer spoort… want op die tv keek ik  meestal naar opgenomen programma’s.

Op zoek naar nieuwe mogelijkheden dan maar.

Wat ik me wel realiseer: Ondanks mijn leeftijd ben ik redelijk ingevoerd in techniek en media. Ik ben meegegroeid in de tijd dat ik nog een werkgever had en daarna doordat ik steeds redenen had om ‘bij te blijven’. Les geven, klussen, belangstelling voor maatschappelijke ontwikkelingen. En voldoende middelen om regelmatig mijn apparatuur te vernieuwen. Maar veel mensen hebben die kansen  nooit gehad en/of hebben ergens de boot gemist. Wat ben je dan onthand als er zo’n voldongen feit voorbij komt – en zeker als je toch al meer aan je tv hangt dan mensen zoals ik.

Naar verhouding heeft Ziggo het netjes aangeboden. Maar ik weet niet hoe de dienstverlening is als je er zelf niet uitkomt.

Wie weet, weer een mooie verdienste voor mensen die een  hosselend verdienmodel hebben… waarover ik eerder schreef.  En wel vaker ook; een thema dat me nu eenmaal intrigeert. Wat is de toekomst van werk? De full time vaste baan wordt slechts één van de opties. Aan te vullen met voor-wat-hoort-wat  dienstverlening en met diensten zoals het installeren van nieuwe apparatuur voor mensen die daar niet handig in zijn…